Bouwmarkten verkopen cement waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. In cement zit chroom 6 dat na de houdbaarheidsdatum tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Chroom 6 veroorzaakt bij gebruikers allergische reacties als jeuk, kloven en blaren.

In de verflaag van de tramstellen van Regiotram Utrecht is de gevaarlijke stof chroom-6 aangetroffen, maakt de provincie Utrecht maandag bekend. Vorige week werd de stof ook al aangetroffen in de verflaag van Haagse trams en bij de werkplaats van de Amsterdamse vervoerder GVB.

Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die vrijkomt bij verwijdering en renovatie.  De verf en coating is gebruikt bij bruggen, stations en andere bouwprojecten. De rijksopdrachtgevers gaan werken met een streng protocol om de risico’s voor bouwvakkers te minimaliseren. Het zal de projecten fors duurder maken.

Slechts een half jaar na dato was het tijd voor het tweede Chroom-6-FeitenCongres bij Mereveld in Utrecht. Met ruim 300 mensen in de zaal, vertegenwoordigd vanuit alle hoeken van de maatschappij, beloofde het een inspirerende middag te worden. Chroom-6; een actueel onderwerp waarover genoeg te vertellen en te discussiëren is.

Er moet een landelijk onderzoek worden gestart om vast te stellen waar de giftige stof chroom-6 in Nederland precies is gebruikt. Dat vindt vakbond FNV. Volgens de bond is er onvoldoende inzicht in welke bedrijven en sectoren met de kankerverwekkende stof hebben gewerkt. Ook moet er een meldpunt komen voor mensen die denken dat ze ziek zijn geworden door blootstelling aan chroom-6.

Lees hier het volledige artikel van De Volkskrant.

­