In grondwater op het terrein van staalfabrikant Tata Steel is onlangs de giftige en kankerverwekkende stof chroom-6 aangetroffen. De stof zit op 5 meter diepte in de grond. Dat heeft toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied vrijdag bekendgemaakt.

KLM heeft na onderzoek vastgesteld dat in de afgelopen decennia medewerkers op afdelingen voor vliegtuig-, motor- en componentenonderhoud zijn blootgesteld aan chroom-6. Dat is een kankerverwekkend metaal dat in sommige soorten verf of coating zit. De stof komt onder meer vrij bij schuren en lassen.

Bouwmarkten verkopen cement waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. In cement zit chroom 6 dat na de houdbaarheidsdatum tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Chroom 6 veroorzaakt bij gebruikers allergische reacties als jeuk, kloven en blaren.

In de verflaag van de tramstellen van Regiotram Utrecht is de gevaarlijke stof chroom-6 aangetroffen, maakt de provincie Utrecht maandag bekend. Vorige week werd de stof ook al aangetroffen in de verflaag van Haagse trams en bij de werkplaats van de Amsterdamse vervoerder GVB.

Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die vrijkomt bij verwijdering en renovatie.  De verf en coating is gebruikt bij bruggen, stations en andere bouwprojecten. De rijksopdrachtgevers gaan werken met een streng protocol om de risico’s voor bouwvakkers te minimaliseren. Het zal de projecten fors duurder maken.

­