Bron: rtlnieuws chroom-6 van 04/11/2017

Het Openbaar Ministerie is een vooronderzoek begonnen naar de zogenoemde Chroom-6-affaire in Tilburg. De vraag is of betrokken organisaties mensen in gevaar hebben gebracht en strafbaar zijn.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van het Brabants Dagblad. De krant deed zelf onderzoek en concludeert dat de NS en de gemeente Tilburg nalatig zijn geweest door honderden werklozen onbeschermd aan het werk te zetten. 

Gezondheidsklachten

De mensen werden tussen 2004 en 2011 als werkloze door de gemeente aan het werk gezet op de voormalige werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk de kankerverwekkende stof Chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden.

Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Een groep van ongeveer zeventig ziek geworden mensen heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor hun schade. Volgens het Brabants Dagblad was bekend dat er Chroom-6 vrij kon komen en waren de gevaren van de stof ook bekend. 

Betrokkenen gesproken

Het Openbaar Ministerie zegt dat het onderzoek nog in een oriĆ«nterende fase zit. Er is met meerdere betrokkenen gesproken, maar of wordt overgegaan tot vervolging kan nu nog niet worden gezegd. 

De gemeente Tilburg doet zelf ook onderzoek naar de werkomstandigheden. Dat zou afgelopen september klaar zijn, maar is uitgesteld tot eind augustus 2018. 700 betrokkenen krijgen daarom ook volgend jaar nog een vergoeding van 385 euro, zodat ze geen eigen risico hoeven te betalen voor medische kosten. 

Een van de betrokkenen deed een jaar geleden haar verhaal bij RTL Nieuws: 

­