Bron. www.nu.nl 
Datum: 21-10-2018

In de nieuwe verf die de Nederlandse luchtmacht gebruikt, zit dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 als in de oude verf. Nieuwsuur meldt dit zondagavond op basis van interne stukken van Defensie.

De nieuwe verf, een 'high solid primer', wordt ondanks klachten en vragen van personeel nog steeds gebruikt voor vliegtuigen en helikopters, aldus Nieuwsuur

De oude verf mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt omdat er te veel oplosmiddelen in zitten. Defensie moest de verf vervangen en negeerde daarbij weer andere wetgeving, die bepaalt dat het gebruik van de stof chroom-6 moet worden verminderd.

"Op dit moment lopen onze mensen geen enkel gevaar, daar waar we verf met chroom-6 gebruiken. Onze mensen werken nu veilig. Waar dat niet zo was, zijn de werkzaamheden stilgelegd. We hebben alles in place om chroom-6-verf goed en veilig te gebruiken", zei plaatsvervangend commandant der luchtstrijdkrachten Mario Verbeek zondagavond in een reactie in Nieuwsuur.

Verbeek bevestigde dat er in de nieuwe verf dubbel zoveel chroom-6 zit als in de oude verf. "Maar schilders gebruiken een dunne laag verf, waardoor de hoeveelheid hetzelfde blijft", zei hij.

Verf met chroom-6 moet worden vermeden, maar volgens Verbeek is er momenteel geen goed, juist gecertificeerd alternatief. "Als dat er is, gaan we dat direct gebruiken." Volgens hem moeten fabrikanten andere middelen autoriseren. Hij erkent dat bureaucratie in de weg zit bij het proces.

­