Chroom-6 komt niet als natuurlijke stof voor in de natuur. Dus wanneer we Chroom-6 in het milieu tegen komen is het veroorzaakt meestal door industriële processen. Je kunt Chroom-6 tegen komen in het oppervlakte water, grondwater en bodem. Het werken met Chroom-6 vereist deskundige aandacht en mag niet leiden tot milieu vervuiling.

Onderstaande publicaties en ervaring laten een treurig beeld zien.

Chroom-6 in meststoffen

Maar komen we ook tegen in meststoffen. Vervuild slib wat gebruikt is landbouw meststof. Het met Chroom-6 vervuilde slib werd aangeleverd door een leerlooierij aan Amerikaanse boeren in Missouri waarbij een ongebruikelijk hoog aantal mensen geconfronteerd werden met hersentumoren. https://www.aboutlawsuits.com/lawsuit-alleges-cameron-missouri-brain-tumors-linked-to-fertilizer-3690/

Chroom-6 in kippenvoer

Volgens het ministerie van milieu(DoE) van de Bengaalse overheid, produceren looierijen in Hazaribagh, een industriële wijk in Dhaka, ongeveer 21.600 kubieke meter giftig afval per dag.
De leerlooierijen genereren ook wel 100 ton per dag restjes -bijgesneden ruwe huid, vlees en vet- die worden verwerkt tot voedsel door lokale recyclingbedrijven en worden gebruikt in kippen- en viskwekerijen in het hele land. http://www.gulf-times.com/story/398475/Toxic-poultry-feed-threatens-Bangladesh-s-poor

Bekendste Chroom-6 vervuiling

De bekendste chroom 6 vervuiling is die in het Amerikaanse Hinkley. Erin Brokovich bracht dit onder de aandacht. Het grondwater was daar vervuild en leidde tot een enorme schadeclaim van 330 miljoen dollar.
Het is verfilmd in 2000. https://en.wikipedia.org/wiki/Erin_Brockovich

Chroom-6 in geïmpregneerd hout.

Chroom-6 is gebruikt bij impregneren van hout wat voornamelijk werd gebuikt als schutting materialen maar ook als palen voor in de grond. Hierbij zijn mensen in contact gekomen met Chroom-6 en het milieu.

Kijk naar het hele plaatje

Als je niet naar het grotere plaatje kijkt en alleen bescherming voor jezelf regelt kan het verwerken van objecten met Chroom-6 zeer milieuvervuilend zijn. Buiten dat kun je, ondanks je goede bedoelingen, een groot gezondheidsgevaar vormen voor jezelf, andere mensen en zelfs je hele omgeving.

Chroom-6 elementen zijn minuscule metaaldeeltjes die door de lucht dwarrelen wanneer je bijvoorbeeld aan het zagen, boren en zelfs branden bent. Ze komen op je kleding, onder je schoenen en op objecten in de omgeving. En wat doe je met die kleding als je thuis komt? Wat doe je met Chroom-6 deeltjes in je haar? Chroom-6 is kankerverwekkend en dus bijzonder giftig voor mens, dier en milieu. Hier mag je niet zomaar zelf mee aan het werk gaan.

­